Wednesday, March 7, 2012

Berapa lama nak masak Nasi Ayam?

Serius lama aku tak blogging.  Nak kena justify kenapa lama aku tak blog?
Blogging ni masuk KPI aku ke? Hehe.. tak kan?
Jadi, apakah jawapan anda untuk soalan seperti tajuk post ini? 1 jam cukup tak?

Mana cukup!  Kalau pun cukup sebab kita andaikan bahan-bahan mentah semua dah ada kat dapur.  Bayangkan semua barang-barang tu nak kena pergi beli dulu...
SOP nya: -

1.       3 Minit - Pakai baju (dengan andaian aku dah mandi, kalau belum mandi pun takpa kalau nak pergi pasar. Pasar kan busuk, jadi cover la bau busuk sendiri).

2.       1 Minit - Cari kunci motor (dengan andaian kunci motor tergantung ditempatnya, kalau tak kena mencari pulak dalam seluar, dalam beg atau dalam mesin basuh)

3.       5 Saat - Start motor (kalau pakai electric starter, motor tak meragam dan ingat lagi parking motor kat mana semalam)

4.       5 Minit - Perjalanan ke pasar (kalau tak kena road block dan kalau road tax hidup, kalau road tax mati kensel terus la masak Nasi Ayam)

5.       30 Saat - Pilih ayam

6.       5 Minit - Tokey ayam siangkan ayam tu (kalau anak dia, lagi lambat pasal semi-pro)

7.       5 Minit - Singgah beli beras dan lain-lain bahan

8.       5 Minit - Perjalanan balik rumah

Setelah semua bahan-bahan mentah cukup baru boleh start masak.  Cukup 1 jam siaplah Nasi Ayam.

Dan daripada analogi diataslah hampir segala anggaran masa yang selalu kita lupa ambil kira, iaitu 8 step yang mengambil masa 24 minit 35 saat.
Inilah masa 1 jam yang kita selalu bagi kat boss bila tanya bila boleh siap kerja.

Belum masuk tengah masak Nasi Ayam kena berenti kejap nak sidai kain di jemuran dan lain-lain kerja. Alahai....


Post a Comment