Tuesday, August 19, 2014

Bersangka baik

Cop charged for withdrawing RM5,000 from suspect's account
IPOH: A policeman, in his 40s, was believed to have withdrawn RM5,000 from the account of a suspect who was under a seven-day remand.
According to Ipoh deputy OCPD Supt Ahmad Termizi Abdul Haq, the policeman had retrieved the suspect's ATM card and succeeded in obtaining his pin number before withdrawing the money in a bank in Ipoh Garden here on Aug 11.
source: The Star
Husnuzon (bersangka baik). Mungkin dia tolong keluarkan duit sebab nak bagi kat anak-bini suspek tersebut, kannnn...

Tuesday, August 12, 2014

Memberi yang kita sayangi pada orang lain

Haziq: Abang, abang. Abang ambil coklat ni, Haziq bagi.
Irfan: Terima kasih.

Haziq: Ibu, Allah suka kita bagi benda yang paling sayang kan?
Ibu: Betul tu.

Haziq: Haziq suka coklat tadi tu, tapi Haziq bagi abang.
Ibu: Alhamdulillah. Bagus la anak ibu ni.

Gambar dari sini

Wednesday, July 23, 2014

Action Cam SJ4000

Haa.. masa untuk bermain dengan video pula.

Sumber gambar: Foxoffer.com


Maklumat tentang kamera aksi SJ4000 yang baru aku miliki sejak minggu lepas.


Image Sensor
12Mega Pixels CMOS-Sensor
Colour
Black
LCD
1.5" LCD screen
Image resolution
12 Mega Pixels (4032*3024)/10 Mega Pixels(3648*2736)8 Mega Pixels((3264*2448)/5 Mega Pixels(2592*1944)3 MP(2048*1536)/ 2MHD(1920*1080)/ VGA(640*480)/ 1.3M(1280*960)
Video resolution
1920*1080 30fps / 1280*720 60fps /848*480 60fps / 640*480 60fps
Video Compression Format
H.264
Default resolution
Video:1080P                                                                  
Picture:4032*3024
Image file format
JPG
Video file format
MOV
Zoom
4X
Lens
170°A+ HD wide-angle lens, 6G lens
Memory
Slot for Micro SD card up to 32 GB
OSD language
English/French/German/Spanish/Italian/Portuguese/Simplied Chinese/Japanese/Traditional Chinese/ Russian/
Operating System (OS)
Windows XP/VistaorAbove/Win7/Mac os
Connections
USB 2.0 , HDMI
Frequency
50Hz / 60Hz
Battery life
60 minutes(1080P)
Battery
Battery Detachable 900mAh
Power
5V 1A
Charging Time
About 3hours
Shooting Mode
Single shot, Continuous Shooting
Storage
Support storage cards up to 32GB maximum
Anti-shake
Support
Loop-cycle Recording
Support
MIC
Support
Motion Detection
Support
Wide Dynamic HDR
Support
Firmware Version
N201405270ZV01
Dimensions
29.8x59.2x41 mm
Weight
44g(without batteries),58g with batteries
Accessories
battery, waterproof case, waterproof case bracket, bike bracket, multifunction clip, camera clip, helmet seat, bandages,cleaning cloth, power adapter, 3M stickers, USB cable,bracket adapter,manual
Applications
Extreme Sports, Outdoor Sport Activities,Bicycle,Car DVR, Diving,Home security etc


Kegunaan yang aku cuba: -
  1. Action cam, video mode.
  2. Still cam
  3. Motion activation cam
  4. Dashboard cam
Peeping Tom cam pun boleh! Ceehhh, haram buat macam tu la.

Aku dapat best deal kat sini (search lelong.my sj4000 melodyworld) lepas usaha untuk memilikinya dari penjual part time kat Puchong tak berjaya atas faktor masa lapang dia pukul 11 malam. Jauh doh nak pergi sana dari Gombak!


Sejak aku menceburi mountain biking aku merakamkannya bagi kenangan kekal abadi di Picasa milikku. Awalnya banyak gambar aku dapat rakam, akhir-akhirnya makin berkurangan. Antara sebab-sebabnya: -

  1. Kayuhan nikmat - Lebih menikmati kayuhan daripada berhenti untuk merakamkan.
  2. Kamera rosak - Kamera yang aku gunakan waktu itu ialah Sony Ericsson K800i. Cuma buka slide yang menutupi lensanya, kamera dah bersedia merakam. Lepas terjatuh dalam kolam renang, telefon pun rosak. 
  3. Trail yang membosankan - Bukan trail yang membosankan tetapi trail-trail ini sudah kerap diambil gambar hingga aku dah tak tahu nak namakan album gambar-gambar tersebut. Bayangkan kalau sebulan tu, 4 kali ke trail Bukit Kiara. Untuk rekod, aku amat mencintai trail Bukia Kiara.
Jadi sekarang aku bercadang untuk mengabadikan kenangan trail dalam bentuk video pulak. Best la pasal sekali tekan dah cukup untuk rakam semua aksi menuruni trail seperti dari Twin Peak ke Carnival di Bukit Kiara. Rakaman tersebut boleh aku kongsikan dengan rakan-rakan lain. 

Jom lihat hasilnya buat masa ini. Belum berkesempatan ke trail di bulan Ramadhan ni. Takpa, lepas raya ni, 3 Ogos ada hash kat Setia Alam. Tempah la kalendar anda sekarang!

Anak-anakku di Masjid Putrajaya.
F-stop: f/1.8
Exp.: 1/290s
ISO: 50
Berbasikal. Kamera diikat di dada. Lihat dalam mode HD untuk kualiti lebih baik.


Bermotorsikal waktu malam. Kamera diikat di dada. Lihat dalam mode HD untuk kualiti lebih baik.